Home » Aktuellt om skatt och moms december 2024

Aktuellt om skatt och moms december 2024

skatt och moms

Aktuellt om skatt och moms

Den 1 januari 2025 börjar många nya skatteregler att gälla, bland annat från budgetpropositionen. I detta blogginlägg och i ett kostnadsfritt webinar ger vi dig helhetsbilden om skatt och moms.

Om inget annat sägs så gäller nyheterna från 1 januari 2025.

Skatt på arbetsinkomster

Skatten sjunker på arbetsinkomster och pension.

Lönekravet för att kunna omfattas av skattelättnaden i expertskatten sänks från 2 prisbasbelopp till 1,5 prisbasbelopp i månadsinkomst. Det motsvarar 2025 en sänkning av kravet från 117 600 kr till 88 200 kr i månadslön och ersättningar.

Förskott för grön teknik ska ge skattereduktion även om installationen sker på andra sidan årsskiftet.

Växa-stödet utökas från en till två personer och sänkningen av arbetsgivaravgifterna kommer att gälla inkomster upp till 35 000 kr i månaden i stället för dagens 25 000 kr i månaden.

På minussidan är att skattereduktionen för solceller kommer att minska från 1 juli 2025 och att skattereduktionen för mikroproduktionen av el kommer att slopas från 1 januari 2026. Från 1 januari 2026 ska reseavdraget också ändras, så att avdrag bara medges för utgifter överstigande 13 000 kr jämfört med dagens 11 000 kr per år.

Skatt på kapitalägande

Sparande i kapitalförsäkring och på investeringssparkonto (ISK) ska bli skattefritt för ett underlag på upp till 150 000 kr 2025 och upp till 300 000 kr 2026. Samma sak gäller för sparande i PEPP-produkter (paneuropeiska privata pensionsprodukter).

Däremot ska avdragsrätten för räntor slopas i två etapper, för framför allt skulder utan säkerhet (blancolån). 2025 sjunker avdragsrätten till 50 % av ränteutgifterna och 2026 är avdragsrätten helt borta.

Företagsskatter

Reglerna om underskottsavdrag blir enklare och bättre. Bland annat höjs beloppsspärren vid ägarförändringar från 200 % till 300 %. Flera remissinstanser har dock framfört att reglerna fortfarande är komplicerade och att ytterligare förenklingar behövs framöver.

Enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut (K1) får höjda beloppsgränser innan de behöver inventera och redovisa varulager, från 5 000 kr till 0,5 prisbasbelopp (motsvarande 29 400 kr 2025). Även gränsen för direktavdrag av tillgångar med räkenskapsenliga avskrivningar höjs från 5 000 kr till 0,5 prisbasbelopp för denna kategori. De båda ändringarna av inkomstskattelagen är beslutade, men förutsätter att Bokföringsnämnden uppdaterar K1-regelverket för enskilda näringsidkare på motsvarande punkter.

Näringsidkare (fysiska personer som driver enskild näringsverksamhet eller är delägare i handelsbolag) får förbättrade regler om räntefördelning. Positiv räntefördelning ska få göras från första kronan på positiva kapitalunderlag, i stället för dagens 50 000 kr. Negativ räntefördelning ska göras på negativa kapitalunderlag men först från 500 000 kr, i stället för dagens 50 000 kr.

Skatt på konsumtion

Skatten på bensin och diesel sänks i tre etapper: 1 januari och 1 juli 2025 samt 1 januari 2026.

Även skatten på jordbruksdiesel sänks i tre etapper: 1 januari, 1 april och 1 juli 2025.

Flygskatten avskaffas helt den 1 juli 2025, i stället för att halveras som förslaget såg ut i en testremiss i våras.

Alkoholskatten ska sänkas för öl från småbryggerier från den 1 juli 2025.

Övriga skattefrågor

Reglerna om F-skatt ändras, så att Skatteverket får fler möjligheter att kontrollera ansökningar och följa upp beviljade F-skatter.

Ett nytt Öresundsavtal ska underlätta för gränsgångare mellan Sverige och Danmark genom ändringar av dubbelbeskattningsavtalet.

Moms

Företag som bedriver momspliktig verksamhet ska momsregistrera sig om omsättningen överstiger 80 000 kr per år. Företag med en omsättning som understiger gränsen får registrera sig frivilligt. Gränsen för registreringsplikt höjs till 120 000 kr per år.

Företag får upprätta förenklad faktura, med färre uppgifter än vanliga fakturor, vid försäljning upp till 4 000 kr inklusive moms. Den möjligheten ska även gälla företag som inte är momsregistrerade på grund av låg årsomsättning (under 120 00 kr).

Momsen på överlåtelser av konstverk ska reduceras till 12 % men får inte kombineras med vinstmarginalbeskattning.

Vissa virtuella evenemang och aktiviteter ska momsbeläggas i Sverige om köparen finns här.

Tjänstepension

Tjänstepensionen blir flexiblare i likhet med möjligheterna som finns redan i dag för allmän pension. Det blir möjligt att göra uppehåll under de första 5 åren av påbörjad utbetalning av ålderspension och efterlevandepension. Det blir också möjligt att förlänga utbetalningstiden efter att utbetalningarna har påbörjats. Förbättringarna gäller även pensionssparkonto (IPS).

Årsredovisningslagen

Inte direkt skattefrågor, men ändå allmänintressant för målgruppen tror jag.

Förseningsavgifterna för årsredovisningar ökar med 50 %. Det innebär för privata aktiebolag att avgift 1 och 2 blir 7 500 kr och avgift 3 blir 15 000 kr. För publika bolag blir avgifterna dubbelt så höga som för privata bolag, liksom i dag.

Kravet på ekonomiska föreningar att lämna in sina årsredovisningar till Bolagsverket gäller i dag bara större föreningar, men utökas till att gälla alla ekonomiska föreningar oavsett storlek. Observera att bostadsrättsföreningarna ingår i denna grupp!

Kravet på inlämning även för mindre ekonomiska föreningar gäller för räkenskapsår som börjar 1 januari 2025 och senare.

Ytterligare en förändring är att även ekonomiska föreningar ska omfattas av samma system för förseningsavgifter som privata aktiebolag.

Även de höjda avgifterna för aktiebolag och nya avgifterna för ekonomiska föreningar gäller för räkenskapsår som börjar 1 januari 2025 och senare.

AGI

Arbetsgivare ska informera i AGI om ersättningar till anställda har påverkats av frånvaro som kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning. Uppgifterna ska sedan överföras från Skatteverket till Försäkringskassan som underlag för kontroller.

Inkomstbeskattning för ägare i fåab

Ett omfattande utredningsbetänkande har presenterat genomgripande förslag till förenklingar och förbättringar av vad som förr i tiden kallades 3:12-reglerna. Förslaget innehåller många delar men här är ett par av huvudpunkterna.

Dagens förenklingsregel och huvudregel för beräkning av gränsbeloppet slås enligt förslaget ihop till en beräkningsregel, med förenklade beräkningar i fyra steg.

Dagens två takbelopp för tjänstebeskattning av utdelningar och vinster över gränsbeloppet slås ihop till ett takbelopp.

Ändringarna ska börja gälla 1 januari 2026 enligt förslaget.

Ränteavdragsbegränsningar för företag

Vi har fått ytterligare ett omfattande utredningsbetänkande, med förslag till förbättrade ränteavdragsregler för företag. Även detta förslag innehåller många delar, men här är några huvudpunkter.

De generella ränteavdragsbegränsningarna ska enligt förslaget beräknas gemensamt för företag med koncernbidragsrätt inom en företagsgrupp. Avdragsunderlaget ska beräknas utan hänsyn till tidigare års underskott och koncernbidrag. Kvarstående negativa räntenetton ska få sparas obegränsat, i stället för dagens tidsgräns på 6 år. Beloppsgränsen ska höjas från 5 miljoner kr till 25 miljoner kr.

De riktade ränteavdragsbegränsningarna ska enligt förslaget EU-anpassas för att lösa dagens konflikt mellan svensk lagstiftning och EU-rätt.

Ändringarna ska börja gälla 1 januari 2026 enligt förslaget.

Välkommen till vårt webinar

Vi berättar mer om skattenyheterna för nästa år i ett kostnadsfritt webinar den 18 december 2024. Välkommen att anmäla dig!