Home » 3 misstag som B2B-företag gör i sociala medier

3 misstag som B2B-företag gör i sociala medier

Att ha för bråttom, att prata inifrån och ut ­– och att glömma bort varför man finns. Det är tre misstag som den digitala marknadsföraren Johan Pejryd ser hos B2B-företag som jobbar med sociala medier.

– Inom B2B tar kundresan längre tid och det krävs en längre bearbetningsperiod. Det är en ganska liten andel som går från att se något på sociala medier till att höra av sig det första de gör, säger Johan Pejryd.

Johan Pejryd har en bakgrund från det digitala reseföretaget Trivago i Tyskland och arbetar idag på det nordiska IT-företaget Advania. Han ser tre vanliga misstag som B2B-företag gör i sociala medier:

1 Att skriva för tekniska texter alltför tidigt i kundresan.

Många B2B-företag vill gärna skriva avancerade texter om tekniken bakom sin produkt för att visa hur komplex, häftig och cool den är. Och visst ska man göra det – så småningom, anser Johan Pejryd.

– Men i första kontakten behöver budskapet vara lättillgängligt, oavsett hur kunnig ens målgrupp är, säger han.

Ofta finns det en intern konflikt mellan säljavdelningen och marknadsavdelningen på B2B-företag, erfar Johan Pejryd. Säljarna vill gärna skriva tekniska texter väldigt snabbt.

– Då kan de förslag som marknadsavdelningen kommer med verka barnsliga. ”Det vet redan alla”, kan vi få höra. Men vi ser i våra resultat att det inte är så det funkar. Man måste börja väldigt enkelt.

Den tekniska informationen ska också finnas där, men den ska inte vara det första man möter.

2 Kommunicerar ur företagets perspektiv, istället för kundens.

Att kommunicera inifrån och ut istället för utifrån och in är ett vanligt problem hos B2B-företag.

– Sluta prata om era tjänster – prata om effekten för kunden istället, säger Johan Pejryd.

Och det är viktigt att komma ihåg att även B2B-kunder är privatpersoner.

– I grund och botten letar alla efter att sätt att göra sitt jobb lättare. Prata om hur kundens huvudvärk kan minska och hur er tjänst eller produkt hjälper kunden att lägga fokus på det hon egentligen vill, säger Johan Pejryd.

3 Glömmer bort varför man finns.

När man skriver innehåll för sociala medier är det lätt att glömma bort att placera företaget i sin omvärld. Vilka är vi i vår tid? Vilka skulle sakna oss om vi försvann?

Att bara göra saker för investerarnas skull håller inte. Det behövs ett högre syfte, som ska sättas på organisationsnivå och som alla i företaget behöver känna till, anser Johan Pejryd.

– Det kan man sedan inkorporera i inlägg och landningssidor. Istället för att prata om ett system ni säljer, berätta om hur ni vill förändra världen. Och i nästa steg förklarar ni hur er produkt ska göra det.

På Advania jobbar Johan Pejryd och hans kollegor med sociala medier i princip dagligen. De använder kanalen bland annat för att skapa varumärkeskännedom, merförsäljning av andra tjänster de erbjuder och att värma upp kontakter inför utskick av nyhetsbrev.

– Innan vi skickar ut ett nyhetsbrev annonserar vi i sociala medier om ämnet vi tänker ta upp. Och så skriver vi om det på våra företagssidor. När nyhetsbrevet sedan skickas ut har mottagaren känslan av att det här ämnet är något det pratas om just nu, förklarar Johan Pejryd.

En utmaning för många små och medelstora företag är att man inte mäktar med att göra allt. Vad ska man då prioritera? Johan Pejryd tycker att det viktigaste är att ha en strategi, att få ner något på papper som man kan förhålla sig till.

– Sedan kan man gå tillbaka efter ett halvår och se: Jobbar vi mot det här? Om man inte gör det får man bestämma sig för om det man gör är fel, eller om planen är fel. Det handlar inte om att sätta godkänt eller icke godkänt på sig själv utan om att sätta en plan som man tror är relevant för målen i organisationen. Och den ska alltid utvärderas, säger Johan Pejryd.