Home » Coronastöd i höst – 7 saker du kan göra som företagare

Coronastöd i höst – 7 saker du kan göra som företagare

I våras lanserade regeringen en rad stödåtgärder för företag som drabbats av ekonomiska bekymmer till följd av coronapandemin. Många av stöden är nu avslutade – men det finns fortfarande saker att göra. Redovisningsexperten Peter Berg tipsar om sju åtgärder att ha koll på.

1 Förhandla med banken om bättre ränta

Behöver ditt företag ett banklån? Det finns två anledningar till att banken bör kunna erbjuda en bättre ränta just nu.

Den första är att Riksgälden ställer ut statliga garantier om 70 procent för lån som bankerna ger till företagen, den så kallade Företagsakuten. Detta gäller i dagsläget fram till 30 september.

Den andra är att Riksbanken lånar ut pengar helt räntefritt till bankerna för att de i sin tur ska kunna ge förmånligare lånevillkor till företag.

– När företag förhandlar om lån kan man trycka på bägge dessa saker. Man ska inte acceptera hur hög ränta som helst, för banken får låna räntefritt, säger Peter Berg.

2 Rapportera sjuklönekostnaden

En förändring som har genomförts under pandemin är att ersättningen för sjuklönekostnader betalas ut varje månad istället för en gång om året. Under april till juli stod staten för hela sjuklönekostnaden. Under augusti till december 2020 är det återigen bara höga sjuklönekostnader som ersätts, alltså där sjuklönerna är högre än normalt enligt Försäkringskassans bedömning. Men pengarna fortsätter att betalas ut månadsvis.

Kom ihåg att ersättningen även gäller ägare som är anställda i det egna företaget. Se därför till att rapportera sjuklönerna rätt i arbetsgivardeklarationen (AGI), något som många mindre företag ofta slarvar med.

– För ensamföretagare med aktiebolag har det plötsligt blivit viktigt att vara noggrann och rapportera sjuklönen på rätt sätt. Dessutom kan man som privatperson begära ut ersättning för karensdagen från Försäkringskassan året ut, tipsar Peter Berg.

3 Utnyttja den skattefria gåvan

Fram till 31 december 2020 är det möjligt för företag att ge sina anställda gåvor till ett värde om upp till 1000 kronor utan förmånsbeskattning. Beloppet ligger ovanpå de vanliga gåvor som tillåts annars, exempelvis julgåva. Syftet är att stimulera konsumtionen samtidigt som företag kan uppmuntra sina anställda.

Som företagare finns det två sätt att dra nytta av detta. Det mest uppenbara är att pigga upp sina anställda och visa uppskattning med en förmånsfri gåva. Det andra är att paketera ett erbjudande till företag som vill utnyttja rätten till skattefria gåvor. Kanske säljer ditt företag en produkt eller tjänst som kan bli en uppskattad gåva? Skattebefrielsen gäller även presentkort, så länge dessa inte kan omsättas i pengar.

4 Sök anstånd med skatter

Fram till 30 september kan företag söka anstånd med att betala moms, arbetsgivaravgifter och avdragna skatter i upp till tre månader.

Men det gäller att se upp om man ska nyttja möjligheten, varnar Peter Berg.

– Det här stödet kan bli en skuldfälla. Det man får anstånd med ska ju betalas förr eller senare, ovanpå alla andra betalningar. Det kan bli jättetungt, säger Peter Berg.

Men för den som har en tillfällig svacka som man ser en väg upp ur kan det vara en tillfällig lättnad. Dock kostar det, i form av både kostnadsränta och anståndsavgift.

5 Ansök om korttidsarbete

Om de anställda inte är fullbelagda och omsättningen har sjunkit går det fortfarande att ansöka om stöd för korttidsarbete. I dagsläget kan aktiebolag få ersättning för anställdas arbetstidsförkortning i upp till nio månader. Staten betalar då en del av lönekostnaden och den anställde får en lönesänkning, så att företagets arbetskraftskostnad minskar.

Bidrag kan sökas genom Tillväxtverket för arbetstidsförkortning om 20, 40 eller 60 procent. Under maj, juni och juli var det möjligt att förkorta arbetstiden med 80 procent, men den möjligheten finns inte längre kvar.

6 Jämka den preliminära skatten i enskild firma

De sänkta arbetsgivaravgifterna för aktiebolag gällde från 1 mars till 30 juni och har alltså upphört.

Sänkningarna av egenavgifter för enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag gäller däremot över hela året. Men den preliminärskatt som ska betalas in varje månad är beräknad på normala egenavgifter. Därför är det bra att begära jämkning, så att du inte betalar in högre preliminärskatt än nödvändigt efter sänkningen.

7 Sätt av till periodiseringsfond

En annan lättnad som gäller enskild firma och delägare i handelsbolag och kommanditbolag är möjligheten att göra en högre avsättning än vanligt till periodiseringsfond för inkomståret 2019. Hela inkomsten kan sättas av i periodiseringsfond, upp till maxbeloppet 1 miljon kronor. Beskattningen skjuts upp och Skatteverket återbetalar skatt som redan betalats in.

Peter Berg varnar dock för att detta kan bli en skuldfälla.

– Kom ihåg att du behöver betala skatten någon gång. Periodiseringsfonden ska återföras, och i värsta fall har man då konsumerat pengarna för att kunna försörja sig.

Något man däremot inte behöver oroa sig för är att man skulle få en onödigt hög skatt framöver, om firman tjänar mer än väntat de år när fonden återförs. En sådan situation går nämligen att avhjälpa genom att man begär omprövning av deklarationen. Då kan man minska eller helt tar bort periodiseringsfonden för 2019. En omprövning kan göras sex år bakåt i tiden.

– När man sitter med facit om några år och ser hur omsättningen blev – då kan man begära omprövning, råder Peter Berg.