Home » 6 vanliga misstag som nya företag gör

6 vanliga misstag som nya företag gör

I Sverige startas närmare 70.000 företag varje år, men en fjärdedel överlever inte de första tre åren. Vi bad två experter att lista vanliga misstag som nya företag gör – och som kan få bolaget att krascha.

1 Startar för snabbt.

Ibland går det för fort att starta företag – och det kan gå riktigt illa. Ett vanligt misstag är att man sätter igång helt själv utan att ha stämt av sin idé med någon annan.

– Mår vi dåligt går vi till en doktor. Men ska vi utveckla idéer håller vi det för oss själva i vår egen bubbla, säger Wadih El-Achkar (på bild), vd för Startup Sthlm som hjälper nyföretagare.

Spräck din bubbla, råder El-Achkar – och bjud in andra att tänka tillsammans med dig. Det kan vara banken, företagsfrämjande organisationer eller andra inspirerande människor. Använd de aktörer som finns för att undvika att upprepa misstag som andra redan har gjort.

2 Dålig koll på konkurrensen.

Att göra en ordentlig marknadsanalys är a och o innan man startar företag.

– Om någon kommer in till oss på Almi och tror att de är ensamma med sin produkt på marknaden är det en varningsklocka, säger Carl-Henrik Koit, vd på Almi i Stockholm/Sörmland som hjälper företag att växa.

Gör din research och ta reda på hur konkurrensen ser ut – innan du startar företaget.

3 Missbedömer likviditetsbehovet.

Att starta företag är ingen spikrak resa mot framgång och du behöver ha en tillräckligt stark ekonomi i företaget för att det ska klara av några motgångar. Det kan hända att flera kunder blir sena med betalningarna samtidigt som företaget ligger ute med pengar och har leverantörsfakturor att betala. Saknas likvida medel kommer företaget i värsta fall att gå i konkurs.

4 Saknar relation till sin bank.

Att ha en god relation till sin banktjänsteman och sin bank är guld värt för en företagare. När banken fattar beslut om lån görs en helhetsbedömning av både företaget och företagsledaren. Att lära känna sin bank och skapa en bra relation ökar möjligheten att banken går in och stöttar med lån när tiderna är tuffa.

5 Slarvar med avtalen.

Dåliga avtal kan få en firma att gå omkull. Avtalsproblem kan handla om att företagsledaren skriver avtal på alltför dyra inköp. Men det kan också vara att företagaren tar in en delägare som hen sedan inte kommer överens med. Vid ett partnerskap bör man inte bara avtala om vad som gäller om någon vill dra sig ur företaget, utan också om exempelvis hur hög lön delägarna får plocka ut. Det ska alltid vara tydligt vad som förväntas.

6 Kan inte rekrytera.

Många nyföretagare missar att göra en kompetensanalys. Hur är företagets möjligheter att rekrytera den personal som behövs framöver?

– En anledning till att många företag inte växer är att man inte hittar den kompetens man behöver. Tillgång till råvara tittar de flesta på, men du måste också titta på om du har tillgång till kompetens, säger Wadih El-Achkar.

Här kan nätverkande också vara viktigt. Kanske en person du lärde känna som nyföretagare inte förverkligade sitt eget företag – men kan istället kan bli en entreprenöriell anställd hos dig, tipsar Wadih El-Achkar.