Home » Från redovisningskonsult till affärsrådgivare – möt tre som tagit steget

Från redovisningskonsult till affärsrådgivare – möt tre som tagit steget

Efterfrågan på rådgivning ökar, vilket ställer nya krav på redovisningskonsulter. Nu kan auktoriserade redovisningskonsulter även certifiera sig som affärsrådgivare – och vi har pratat med tre som tagit steget.

– Digitaliseringen gör att jag blir en mer närvarande redovisningskonsult. Jag kommer närmare verksamheterna och blir ett bollplank för kunderna.

Det säger Birgitta Holstein Marklund, en av de första auktoriserade redovisningskonsulter som har gått Srf Konsulternas nya utbildning till affärsrådgivare.

Hon jobbar digitalt i sin redovisningsbyrå och upplever hur yrkesrollen förändras: det blir mer rådgivning och ett tätare samarbete.

– Kunden och jag sitter ofta och jobbar samtidigt i systemet, och utbyter tankar med varandra. Rollen blir mer utåtriktad. Och jag kan analysera verksamheterna djupare med de verktyg jag nu har fått i utbildningen till affärsrådgivare, säger hon.

Ekonomisk rådgivning är inte krångligt

Carina Veen Huis driver en redovisningsbyrå tillsammans med sina döttrar och har också certifierat sig till affärsrådgivare. Hon är nöjd med det hon har fått med sig från kursen.

– Vi har exempelvis fått ett analysverktyg som är en synnerligen avancerad Excel-programmering. Den har jag provat på kund och ska snart testa på nästa kund. Det var jätteintressant!

Carina Veen Huis ser positivt på yrkets framtida utveckling.

– Det handlar mycket om att jobba proaktivt, att ligga steget före och hjälpa kunden att förstå var de är på väg. Jag ska inte bara bokföra, utan jag ska läsa resultaträkning och balansräkning, se vad som har hänt och kommunicera det till mina kunder.

Som redovisningskonsult är det viktigt att förstå att ekonomisk rådgivning inte är krångligt eller stort, anser hon.

– Många tror att det är svårt, men det är det egentligen inte. Ett företag som omsätter en miljon kronor om året kan behöva väldigt enkel rådgivning, och det är rådgivning det också.

Inte bara skatter

Håkan Carlsson Byström jobbar på redovisningsbyrån Modern Ekonomi som har kontor över hela landet. Även han vill avdramatisera rådgivningen.

– Jag har jobbat över fyrtio år i yrket och har sysslat med affärsrådgivning hela tiden, konstaterar han.

Men samtidigt är det stor skillnad på rådgivningen idag jämfört med för ett par decennier sedan.

– Tidigare var rådgivningen mest inriktad på skatter. Idag handlar det mer om effektivisering.

En annan förändring är att kunderna är otåligare.

– De förväntar sig snabba svar. Och när du som redovisningskonsult lösgör dig från den analoga världen och får tid över kan kunden få en bättre rådgivning, säger Håkan Carlsson Byström.

Rådgivning roligare än kundreskontra

En sak har de tre redovisningskonsulterna gemensamt: de ser alla fram emot en yrkesroll med ökad rådgivning.

– Ska man vara riktigt ärlig är rådgivning lite roligare än att pricka kundreskontra, säger Håkan Carlsson Byström.

Carina Veen Huis tror dessutom att digitaliseringen kan minska stressen.

– Idag pratar man om att vi sitter fast i momsen, för vi är beroende av att få in underlag från kunderna. När alla våra kunder är digitaliserade förändras detta. Vi kan strukturera vårt arbete bättre och jobba mer effektivt. Kanske gör det till slut att det inte längre blir en stressig bransch att jobba i, säger hon.

Även Birgitta Holstein Marklund ser fram emot att utvecklas i takt med den digitala redovisningen.

– Jag vill utvecklas inom systemen för att kunna hitta mer och mer effektiva lösningar för kunderna. Det är mitt mål, säger hon.