Här är framtidens redovisningskonsulter
11.10.2018
4 min lästid
Eget ansvar, karriärmöjligheter och inblick i olika branscher – det är några av de saker som studenterna Cornelia Sporre (till vänster) och Adalia Najim (till höger) förväntar sig när de kliver ut som färdigbakade redovisningskonsulter nästa år.
– Jag vill jobba någonstans där de inte är rädda för att pusha en framåt om man har höga ambitionsnivåer och vill framåt, säger Adalia Najim.
Cornelia Sporre håller med och lägger till:
– Jag vill få styra mycket själv, få eget ansvar över de kunder jag gör bokföringen åt.
Adalia Najim och Cornelia Sporre går andra året på IHMs utbildning till ekonomi- och redovisningskonsult och gör just nu sin andra praktik. De utbildas i en tid där automatiseringen gör snabba framsteg och redovisningskonsultens framtid är under diskussion. De berättar att det finns föreläsare på skolan som spår att yrket är borta om fem år. Själva har de en mer optimistisk framtidssyn.
– Folk som kan ekonomi kommer alltid att behövas, säger Cornelia Sporre. Och det kommer att behövas redovisningskonsulter oavsett på vilket sätt själva bokföringen utförs.
– Någon måste fortfarande tolka siffrorna åt kunderna, fyller Adalia Najim i.
Förstå kundens behov
När arbetet styr bort från manuell kontering och rådgivningsbiten ökar blir yrket mer attraktivt, tycker de.
– Det bir inte bara debet och kredit utan mer analys. Det blir mer komplext och mer intressant, säger Cornelia Sporre.
Vilka kompetenser tror ni att framtidens redovisningskonsulter behöver ha?
– Man behöver nog gilla att prata med människor, eftersom det blir mer rådgivning. Man ska ha ett intresse för det som händer bakom siffrorna, säger Cornelia Sporre.
– Många har en bild av ekonomer som att de sitter som grå möss bakom datorskärmar, säger Adalia Najim. Det finns säkert sådana ekonomer också, men jag tror att i framtiden måste man kunna det här med människor och förstå deras behov.
Kunderna vet ofta inte själva vad de vill och behöver ha hjälp med, resonerar hon.
– De kan sin verksamhet, men de vet ofta inte vart de kan ta företaget.
– Vissa kunder vill bara utföra sin tjänst och lämna bort all ekonomi, säger Cornelia Sporre.
– Och då kanske man inte ser potentialen i det man gör, säger Adalia Najim. Kunden kanske är ensam på marknaden, eller har något som sticker ut. Då ska man kunna agera som konsult och föra den personen vidare. Det är viktigt att man inte bara ser jobbet som att ”nu ordnar jag dina papper och så var det bra med det.”
Tror på rådgivning
Efter examen vill både Cornelia Sporre och Adalia Najim arbeta på en redovisningsbyrå. Helst en byrå där de redan idag lägger fokus på rådgivning.
– Jag tror att rådgivning är framtiden i yrket, säger Adalia Najim. Med digitaliseringen kommer man inte att behöva sitta så mycket med det löpande arbetet. Då är det viktigt att man har fått in den rådgivande rollen ordentligt innan det har blivit helt automatiserat och konkurrensen växer.
Cornelia Sporre lägger till att hon gärna vill vara på en byrå där man blir lite mer sin egen som konsult.
– Jag vill själv styra hur jag vill jobba med mina kunder, var och när, säger hon.
Även om yrket redovisningskonsult är under förändring tror varken Adalia Najim eller Cornelia Sporre att förändringen kommer att ske särskilt snabbt.
– Vissa får det att låta som att man kommer att vakna upp en dag och så är allt digitaliserat. Men det är människor vi pratar om. Många i den äldre generationen är ganska skeptiska, och det dröjer rätt många år innan den generationen försvinner. Dessutom handlar det om vana, många har gjort på samma sätt i många år och vill inte byta, säger Adalia Najim.
– Vissa kunder kommer fortfarande med stora buntar med papper som vi får sortera, och de vill ha det så, säger Cornelia Sporre.
Adalia Najim berättar att hon har tittat på lönsamheten hos olika redovisningsbyråer och sett att det fortfarande är de traditionella byråerna som går bäst.
– De mest lönsamma byråerna i Sverige är old school-byråer som inte digitaliserar så snabbt. Jämför man med de byråer som är jättemoderna går det inte alls lika bra för dem. Det säger rätt mycket – det kommer att ta tid.