19.07.2024

Accountor och Vitruvian meddelar om KKR:s investering

Accountor Vitruvian KKR

Accountor och Vitruvian meddelar om KKR:s investering, som kommer att stödja företagets nästa tillväxtfas

Accountor Software, en ledande leverantör av affärskritiska programvaror för företag i Finland och Sverige, och dess majoritetsägare Vitruvian Partners meddelade idag att KKR, ett globalt ledande investeringsbolag, har kommit överens om att köpa en majoritetsandel i Accountor. De ekonomiska villkoren för affären har inte offentliggjorts. Vitruvian har en option på att återinvestera i Accountor.

Accountor Software erbjuder molnbaserade ekonomi- och personalhanteringsprogramvaror till över 130 000 kunder i Norden. Accountorskunder använder dess lösningar i stor utsträckning, bland annat för att automatisera bokföring, hantera fakturor, lagra anställdas data och digitalisera lönehantering. Accountor betjänar sina kunder både direkt och genom ett nätverk av redovisningsbyråer och partners. Bolaget har en stark tillväxthistorik: den genomsnittliga årliga tillväxten (CAGR) har fortsatt oavbrutet i 10 år på en nivå av 19 % och intäkterna under de senaste 12 månaderna fram till maj 2024 var 132 miljoner euro.

Under Vitruvians ägande genomförde Accountor ett långsiktigt tillväxtinvesteringsprogram och en strategisk utveckling av produktportföljen, som nyligen avslutades med försäljningen av Accountors outsourcing-verksamhet till Aspia. Som ett resultat av detta har Accountor nu en unik position som ledande leverantör av renodlad affärsverksamhetsprogramvara i Finland och Sverige, med stora tillväxtmöjligheter både i Norden och utanför. Framöver kommer Accountor att dra nytta av KKRs expertis inom skalning av mjukvaruföretag för att stärka sitt värdelöfte till sina kunder i Finland och expandera internationellt. KKR kommer också att hjälpa företaget att genomföra ett omfattande personalägarprogram som syftar till att motivera och engagera Accountors team ytterligare för att påskynda tillväxten.

Accountor Softwares VD, Mikko Soirola, kommenterade: ”Vi är glada att välkomna KKR som vår nya ägare. KKR är ett av de äldsta, största och mest framgångsrika globala investeringsbolagen och deras investering i Accountor är ett bevis på vår lönsamma tillväxt genom att leverera affärskritiska världsklasslösningar till våra kunder. Vi är tacksamma för det aktiva och värdefulla stöd vi har fått av Vitruvian under de senaste åren, vilket har accelererat vår tillväxtresa till att bli ett av de ledande företagen inom ekonomi- och personalhanteringsprogramvaror i Norden. Vi ser fram emot att fortsätta vår resa med stöd från KKR.

Jussi Wuoristo, ägarpartner på Vitruvian Partners, tillade: ”Vi är mycket nöjda med den exceptionellt starka utveckling som Accountors ledning och medarbetare har uppnått under åren. Efter vår investering har Accountor mångdubblat sin storlek och blivit ett ledande programvaruföretag genom att kombinera organisk tillväxt med strategiska företagsförvärv och utvalda affärstransaktioner. Accountors tillväxt de senaste åren har verkligen varit betydande och vi följer med stort intresse deras fortsatta framgång.”

Hans Arstad, VD och chef för private equity i Norden, sade: ”Vi är glada över att stödja Accountor Softwares tillväxtresa. Vi är imponerade av företagets starka ställning på den finska marknaden och ser betydande expansionsmöjligheter i Norden och utanför. Vi ser fram emot att stödja företaget i framtiden.”

KKR tillför betydande expertis inom skalbara SaaS-företag och programvaruleverantörer med fokus på europeiska SME-företag, och har stor erfarenhet av att arbeta med ledningsgrupper för att uppnå tillväxt. KKRs investering i Accountor bygger på erfarenhet av att stödja ledande europeiska programvaruföretag, inklusive Cegid, Contabo, DarkTrace, Exact, Körber Supply Chain Software och Visma.

KKR har investerat i Norden sedan 2007 och öppnade kontor i Stockholm 2021. KKR har investerat över 6 miljarder euro i kapital i företag med ett sammanlagt företagsvärde på över 30 miljarder euro, inklusive ledande nordiska företag som Söderberg & Partners, Sector Alarm och Visma, och stöder deras större expansion i regionen och internationellt. KKR investerar i Accounotr genom European Fund VI.

Accountor

Accountor specialiserar sig på molnbaserade programvarulösningar och tjänster för ekonomi- och personalhantering. Vårt uppdrag är att hjälpa våra kunder att utnyttja den moderna teknikens och digitaliseringens möjligheter i deras dagliga verksamhet. Accountor är engagerad i FNs Global Compact-initiativ och följer en ansvarsfull affärsstrategi baserad på dess principer. Företagets huvudkontor ligger i Esbo.

Vitruvian Partners

Vitruvian Partners är ett ledande internationellt investeringsbolag med nio kontor i Europa, USA och Asien. Vitruvian fokuserar på dynamiska och snabba tillväxt- och omvandlingssituationer i olika branscher. Företaget har stöttat över 80 företag och förvaltar tillgångar på över 15 miljarder euro. Bland betydande investeringar finns globala marknadsledare och innovatörer som Just Eat, EasyPark, CRF Health, Farfetch, Darktrace, Trustpilot, Marqeta, TransferWise, Skyscanner och många fler. Vitruvian har haft en stark närvaro i Norden sedan kontoret i Stockholm öppnades 2011, och har gjort femton investeringar i regionen, inklusive Accountor, Benify, CRF Health, Easypark, Just Eat och Trustpilot. Mer information finns på www.vitruvianpartners.com.

KKR

KKR är ett ledande globalt investeringsbolag som erbjuder alternativ kapitalförvaltning samt kapitalmarknads- och försäkringslösningar. KKR strävar efter att leverera attraktiva investeringsavkastningar genom ett långsiktigt och disciplinerat investeringssätt, utnyttja världsledande expertis och stödja tillväxten för sina portföljföretag och samfund. KKR sponserar investeringsfonder som investerar i privatkapital, kredit och reala tillgångar, och har strategiska partners som förvaltar hedgefonder. KKRs försäkringsprodukter inkluderar pensions-, livs- och återförsäkringsprodukter som förvaltas av Global Atlantic Financial Group. Mer information om KKR & Co. Inc. finns på www.kkr.com och om Global Atlantic Financial Group på www.globalatlantic.com.

Accountor Group: 
Mikko Soirola 
CEO, Accountor Software 
mikko.soirola@finago.com 
+358407030553


Katarina Ylikorkala 
CMO, Accountor Software 
katarina.ylikorkala@finago.com 
+358503870635 


Vitruvian Partners: 
Siobhan Loftus
siobhan.loftus@vitruvianpartners.com


KKR:
 
Alastair Elwen / Jack Shelley 
FGS Global 
+44 20 7251 3801 
KKR-LON@fgsglobal.com