Lisa Bjerre / 06.06.2019

Tålamod, trygghet och fokus – här är 5 skäl att anställa äldre

Att rekrytera äldre personal till sitt företag handlar inte om välgörenhet – det ökar både lönsamheten och trivseln. Här är fem anledningar att anställa seniorer.

1 Skapar trygghet och stabilitet.

Medelålders och äldre jobbar ofta längre på ett företag, jämfört med millennium-generationen – personer som är födda från början av 1980-talet till mitten av 1990-talet.

– Milliennials har ofta ett vartannat-års-perspektiv på sina anställningar. Eller ännu kortare. Därför är det viktigt med blandad ålder i företaget för att få stabilitet. Särskilt i skakiga tider vill du inte ha för mycket personalrotation, det kan skapa en otrygg känsla hos kunderna, säger John Mellkvist, PR-konsult och ledamot i regeringens delegation för äldre arbetskraft

2 Är produktiva.

– Tittar man på Generation X och Babyboom-generationen är de ofta ekonomiskt produktiva. Det är människor som genererar stor lönsamhet, säger John Mellkvist.

Babyboomers är en stor generation som inkluderar de sena 40-talisterna, som idag är i 70-årsåldern. De värderar hårt arbete och är målinriktade. Generation X, som är födda mellan 1965 och 1980, är kända för att vara självgående, pragmatiska och lösningsorienterade.

– Dessutom sitter den äldre generationen på ett kontaktnät som kan vara direkt avgörande för företaget.

3 Bryr sig om sina kollegor.

Undersökningar visar att äldre anställda bryr sig mer om sina kollegor och engagerar sig mer i hur de mår.

– Det finns en naturlig förklaring till det, säger John Mellkvist. När man är i början av karriären är man fokuserad framåt och vill skapa en bra försörjning. Längre fram har man både möjligheten och tiden att kolla läget med kollegorna. Man blir kanske lite av en mamma eller pappa åt gänget, säger John Mellkvist.

Även om en senior person inte är en formell ledare uppstår ett informellt ledarskap i kraft av erfarenheten, som blir en viktig ryggrad för företaget.

3 Har hög arbetsmoral.

Babyboom-generationen är kända för sin höga arbetsmoral. Det handlar inte bara om att jobba hårt, engagemanget hjälper också till att upprätthålla motivationen och energin i organisationen, menar John Mellkvist. En undersökning som hälsoföretaget Feelgood släppte förra året visar att ju äldre man blir, desto bättre tycks man trivas på sitt arbete.

4 Besitter ett naturligt lugn.

Med erfarenhet kommer som regel ett större lugn. Krissituationer är inte nya, man har varit med förr.

– I stressiga jobb är det väldigt värdefullt med personer som har ett naturligt lugn och är trygga, säger John Mellkvist.

5 Är tålmodiga.

Tålamod och förmåga att behålla uppmärksamheten på något en längre tid – det är något yngre generationer har brist på, eftersom de är vana vid att allt ska ske snabbt.

­– Yngre personer är vana vid omedelbar behovstillfredsställelse. I jobb där det krävs uthållighet, exempelvis långa förhandlingar, är det en fördel att ta in någon äldre som kan sitta och nöta. De är starka när det gäller uthållighet och att hålla fokus, säger John Mellkvist.

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.