Lisa Bjerre / 13.10.2020

8 tips för att jobba effektivare hemifrån

Coronakrisen har tvingat många att jobba hemifrån – och distansarbetet är här för att stanna. Här är 8 tips på rutiner för effektivare hemmajobb.

Emelie Fågelstedt är grundare av Svenska Nomader, en mötesplats för människor som arbetar platsoberoende. Tidigare utgjorde denna grupp en liten del av Sveriges arbetskraft. Men coronakrisen har ritat om kartan och idag jobbar var och varannan kontorsarbetare hemifrån.

Själv har Emelie Fågelstedt jobbat på distans i sex år: från Tokyo, London och nu Stockholm. Hon tror att hemarbetet är här för att stanna. Därför bör företag skapa långsiktiga rutiner för distansarbete redan nu.

– Det kommer att finnas en stor grupp människor som vill fortsätta jobba hemifrån även efter att pandemin har lagt sig, säger hon.

Här är Emelie Fågelstedts 8 tips på hur du blir mer effektiv i hemarbetet:

1 Skaffa en dedikerad arbetsplats

Ha en plats i hemmet som är dedikerad till ditt arbete – det är viktigt för att kunna fokusera. När du sätter dig på din arbetsplats kommer du i arbetsstämning. Har du ett skrivbord hemma är det toppen, om inte kan det fungera med en särskild plats vid köksbordet.

– Det viktiga är att man får en känsla av att befinna sig på jobbet, säger Emelie Fågelstedt.

2 Tänk på ergonomin

Arbetsplatsen ska inte bara vara dedikerad, den ska vara bra för kroppen också. Använd en extern skärm eller sätt din laptop på ett ställ, för att få en naturlig ögonhöjd och slippa ont i nacken. Ett externt tangentbord och mus är också bra.

– Det är viktigt för att du ska orka och för att inte förstöra kroppen på sikt, säger Emelie Fågelstedt.

3 Följ ett schema

Det är lättare att vara flexibel med tiderna när du jobbar hemifrån, på gott och på ont. Frångår du dina vanliga rutiner kan det bli svårare att hitta in i ett arbetsläge.

– Brukar du börja jobba klockan åtta på kontoret, börja jobba åtta hemma också, råder Emelie Fågelstedt.

4 Hoppa ur pyjamasen

När du sitter hemma behöver du inte göra i ordning dig för någon annans skull. Men det kan ändå vara skönt att hänga av sig morgonrocken och sätta på kläder. Det gör att du går in i en arbetsstämning och det blir lättare att hitta fokus.

5 Ta promenadmöten

Ta för vana att gå ut och promenera när vädret tillåter, och passa gärna på att promenera under möten. Att gå ut en stund ger en annan stimulans än du får av att sitta inomhus. Därför är det bra att inte bara ha videomöten, utan att hålla sig till telefon ibland så att du kan röra på dig samtidigt.

6 Glöm inte pausa

Att ta pauser är viktigt. När du sitter helt själv och inte får några naturliga avbrott i arbetet är det lätt att glömma bort pauserna.

Ställ dig upp, ta en kaffe, öppna ett fönster och andas friskluft – eller gå en sväng runt kvarteret.

– Det är viktigt för att få ny energi och nya insikter, säger Emelie Fågelstedt.

7 Skapa en social rutin

Dina sociala behov försvinner inte när du slutar åka till kontoret. Därför är det viktigt att skapa en social rutin tillsammans med kollegorna. Umgänget kan se ut på olika sätt. Det kan till exempel handla om en kanal på det digitala kommunikationsverktyget Slack, föreslår Emelie Fågelstedt.

– Utöver arbetstrådar kan ni ha en social tråd som heter ”fikarasten” eller ”kaffeautomaten”, där man kan skriva hej och god morgon.

Många företag har en rutin med videomöte en kvart varje morgon, där alla checkar in och berättar vad de jobbar med. Det är ett bra sätt att kicka igång arbetsdagen.

– Oavsett om man pratar via text eller video hjälper gör det att man känner sig som en del av ett större sammanhang, säger Emelie Fågelstedt.

8 Sätt tydliga mål

Det sociala sammanhanget och regelbundna avstämningar med teamet är viktigt för att hålla motivationen uppe. Ett annat sätt att hjälpa motivationen på traven är att sätta upp mål och milstolpar.

– Att sätta många små delmål att checka av blir ännu viktigare när man jobbar hemifrån. Man motiveras att uppnå målen tillsammans, säger Emelie Fågelstedt.

Det blir extra roligt om målen är förknippade med någon typ av vinst, exempelvis att företaget skickar ut en glasscheck för att fira vinsten, eller beställer hem utkörning av lunch till alla som man äter tillsammans under ett videomöte.

– Sådana mindre aktiviteter för att skapa sammanhållning är nog det absolut viktigaste för motivationen, säger Emelie Fågelstedt.

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.