Lisa Bjerre / 09.03.2020

Aktiebolag eller enskild firma – så ska du välja

Nu är det enklare än någonsin att starta aktiebolag. Men är aktiebolag alltid den bästa bolagsformen – eller bör man ändå välja enskild firma? Vi frågade fyra experter om råd.

Från årsskiftet krävs bara 25.000 kronor i aktiekapital för att starta aktiebolag, vilket gör tröskeln lägre än någonsin. Men betyder det att alla som kan ska välja aktiebolag?

Ja, svarar två av de vi frågat. Nej, säger de andra.

Men en sak är de alla överens om: finns det risk i bolaget ska du alltid välja aktiebolag.

”Med enskild firma tar du som individ större risk. Du är personligt ansvarig för bolagets åtaganden, vilket innebär att du kan bli betalningsansvarig vid exempelvis en konkurs”, konstaterar Carl-Henrik Koit, chef för Almi i Stockholm och Södermanland.

Billigare driva enskild firma

Vad menas då med risk? Risk kan bestå i ett kontrakt där du lämnar leveransgaranti, att du anställer personal eller tar lån i banken. När företaget tar risk är det alltid bättre att driva aktiebolag, så att du slipper vara personligt betalningsskyldig om något går snett.

Finns det inte risk i bolaget är valet inte lika enkelt.

”Då är det bättre att starta med en enskild firma”, råder Mikael Svensson, seniorrådgivare hos redovisningsbyrån Accountor. ”Det kostar inget att dra igång och när du sedan ser att verksamheten fungerar kan du fundera på att ombilda.”

Carl-Henrik Koit på Almi är av samma åsikt.

”Det är billigare att driva enskild firma, och det är administrativt enklare. Har man en liten verksamhet tycker jag utan tvekan att enskild firma är bäst. Men så fort du växer och behöver anställa bör du fundera på ett aktiebolag.”

Lägre skatt i aktiebolag

Hur mycket ska man då tjäna för att det ska vara läge att fundera på aktiebolag? Mikael Svensson drar gränsen vid ett överskott om 523.200 kronor om året, vilket är brytpunkten för statlig skatt under 2020. Då är det rent skattemässigt fördelaktigt att ombilda. Överskottet i en enskild firma beskattas på samma sätt som lön, och efter brytpunkten betalar man 20 procent extra i statlig skatt. Då blir det mer lönsamt att ta ut överskottet som utdelning i ett aktiebolag, med lägre skatt.

”Aktiebolag är alltid bäst”

Peter Rexhammar är revisor och grundare av redovisningsbyrån Deskjockeys. Han tycker att aktiebolag alltid är att rekommendera. Åtminstone om årsomsättningen är minst 100.000-200.000 kronor – vid väldigt låg omsättning blir den extra administrationen i ett aktiebolag onödigt dyr. Annars är aktiebolag alltid bäst.

”Det är mycket enklare att överblicka skatten i ett aktiebolag. Man vet hur mycket pengar man har över. I en enskild firma görs en avräkning en gång om året, och det är väldigt svårt att pricka rätt.”

I värsta fall kan man drabbas av hög kvarskatt.

Redovisningsexperten Peter Berg anser också att aktiebolag i princip alltid är att rekommendera.

”Det är lättare för en företagare att förstå ekonomin i ett aktiebolag än det är i en enskild firma. Och det personliga ansvaret begränsas – den skillnaden går inte att värdera i pengar innan det händer något.”

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.