Lisa Bjerre / 13.12.2018

Digitala tjänster och hållbarhet hett bland nyföretagare

Hållbarhet, digitala tjänster och pensionärsföretagande – det är tre trender som sticker ut bland de närmare 70.000 företag som startas i Sverige i varje år.

– Det finns ett stort engagemang kring hållbarhet, framför allt hos unga företagare. Alla företag borde tänka mer på hållbarhet eftersom det är en viktig konkurrensfaktor, säger Carl-Henrik Koit (på bild) vd för den företagsfrämjande organisationen Almi i Stockholm/Sörmland som rådger tusentals företagare varje år.

En annan organisation som möter många nyföretagare är Startup Sthlm. Wadih El-Achkar, vd för Startup Sthlm, ser många branschöverskridande affärsidéer nu.

– Den stora trenden är korsbefruktningar mellan olika områden, att branscher går ihop på olika sätt och startar gemensamma idéer, säger han.

Digitala lösningar är en röd tråd i denna trend, och två exempel är digitala tjänster inom vården samt inom bygg och fastighet. Trenden med nya företag som digitaliserar tjänsteutbudet tror Wadih El-Achkar kommer att fortsätta.

– Om jag ska spana framåt tror jag att vi kommer att få se fler digitala tjänster kopplade till offentlig sektor, inte minst vårdsektorn.

Ett område som däremot minskar är mobilappar, som var stekhett för några år sedan. En annan krympande sektor är fysiska butiker. Det är riktigt tufft att få en fysisk butik att gå ihop idag.

– Men det går inte att generalisera och säga att butiken är död, säger Carl-Henrik Koit. Har du rätt sortiment och rätt läge är butik fortfarande fantastiskt. Dessutom öppnar e-handelsföretag fysiska butiker idag för att synliggöra sina produkter.

En annan trend som Wadih El-Achkar ser är att yngre nyföretagare ofta har stora marknadsvisioner. Många är världsvana och mångkulturella och vill lansera smarta tjänster som ska säljas på andra marknader. Har man internationella ambitioner är Sverige en bra pilotmarknad att testa sin tjänst på.

– Här finns människor från hela världen, olika kulturer och språk och ett nätverk som sträcker sig ut i olika länder. Funkar det i Sverige kan du skala upp och ta det utomlands, säger Wadih El-Achkar.

Företagande har ingen åldersgräns

Men det är inte bara unga som vill starta eget: det blir allt fler äldre som startar företag efter att ha avslutat sin vanliga karriär.

– Många vill fortsätta att bidra till samhället även efter pensionen. Om Sverige ska bli en riktigt innovationsnation behöver alla grupper inkluderas mer än vad som sker idag, även de äldre, säger Wadih El-Achkar.

Hans förhoppning är att de 65-plussare som startar företag ska lämna över till en yngre entreprenör den dagen de slutar arbeta. För det bästa är inte alltid att starta nytt företag.

– Precis som vi använder andrahandsmarknaden när det gäller bilar, kläder och annat, måste vi också vara mer hållbara när det gäller företagande och inte bygga allt från början, säger Wadih El-Achkar.

Han råder den som ruvar på en affärsidé att kolla runt och se om det finns något företag som har samma eller liknande affärsidé och befinner sig i ett generationsskifte och vill sälja.

De senaste åren har nyföretagandet minskat men varken Wadih El-Achkar eller Carl-Henrik Koit är oroade. Det startas alltid färre företag under högkonjunktur när det är lätt att få jobb, resonerar de.

– Under lågkonjunkturer finns det fler ofrivilliga företagare som startar eget för att de inte får anställning. Och det behöver inte alls bli sämre, det finns det ingen statistik som visar, säger Carl-Henrik Koit.

Varje år söker cirka 4.000 personer rådgivning på Startup Sthlm och 2.600 går vidare och startar företag. Det betyder att många aldrig förverkligar sin affärsidé. Men att bara pröva företagandet i tanken kan också göra nytta, anser Wadih El-Achkar.

– Alla som påbörjar resan blir inte företagare, men de blir mer entreprenöriella. Och det behöver vi i Sverige – fler människor som tänker entreprenöriellt i sitt vardagsjobb som anställd, säger han.

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.