Lisa Bjerre / 23.07.2019

Företagare lurad på 110.000 kronor – trots varningar

Miljonbelopp betalas varje år ut vid så kallade VD-bedrägerier – och trots varningar fortsätter svenska företag att bli lurade. Ett företag förlorade 110.000 kronor veckan efter att hela personalen informerats om bluffen.

Skickliga bedragare lurar svenska företag – och det är svårt att skydda sig. Det visar ett fall från i fjol då ett medelstort svenskt företag i Mellansverige drabbades. Företagets VD gick på en föreläsning om bedrägerier, där polisen varnade för hur det kan gå till – att någon utger sig för att vara en chef i verksamheten och begär en utbetalning till ett utlandskonto. När VDn kom hem informerade denne personalen om tillvägagångssätten och uppmanade alla att vara uppmärksamma.

Ändå skedde det som inte får hända. Bara en vecka senare fick en anställd ett mejl som såg ut att komma från VDn. I mejlet bad chefen om hjälp med att betala en faktura. Beloppet var på 110.000 kronor och pengarna skulle föras över till ett utlandskonto.

Misstag under stress

Företaget hanterade ofta transaktioner av detta slaget, så det var inte första gången en liknande förfrågan kom. Men denna gång var det bråttom, pengarna skulle föras över direkt. Det var en stressig arbetsdag på ekonomiavdelningen och betalningen gjordes på rutin.

När misstaget uppdagades var det för sent. Mejlet hade kommit från en bedragare – ­och pengarna var borta.

– Upptäcker du att ni har blivit utsatta för ett bedrägeri är det första ni ska göra att kontakta banken. Har överföringen precis skett finns en chans att de kan återbörda pengarna. Men har det gått 12-24 timmar är det svårt, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt IT-brottscentrum.

Exemplet ovan är ett enklare bedrägeri som genomfördes genom ett enda mejl. Men det förekommer också mer raffinerade tillvägagångssätt. Brottslingarna kan exempelvis hacka sig in i företagets kalender, få information om chefens resor och använda den informationen.

– De kan mejla från chefens adress att ”Jag åkte just till Hongkong som ni vet, jag träffar ett företag här”. Senare kommer ett nytt mejl om att ”Nu har jag träffat företaget, det blir ett affärsövertagande och jag behöver hjälp med en överföring”, berättar Jan Olsson.

Förlorade 600 miljoner kronor

Ett av de värsta fallen av VD-bedrägeri inträffade i Norge. I det fallet hade bedragarna förberett brottet länge, genom att läsa på om företaget och upprätta en relation med personalen. 

– Det händer att bedragare presenterar sig som chef för ett dotterbolag utomlands, ringer regelbundet och lär känna kontorspersonalen. Alla känner igen hans röst och man är övertygad om att han existerar, säger Jan Olsson.

Det norska företaget hade som säkerhetsrutin att två personer skulle godkänna alla transaktioner. Men det räckte inte.

Bedragaren begärde per telefon en mycket stor transaktion: 600 miljoner kronor. Två personer på ekonomiavdelningen godkände betalningen utan att misstänka något.

När bedrägeriet uppdagades var det för sent – pengarna hade gått via Israel till ett konto i Kina.

– Hamnar pengarna i Kina är det kört. För att be en kinesisk bank att frysa tillgångar behövs en begäran från kinesisk polis. Innan det är klart har busen hunnit hämta ut pengarna, konstaterar Jan Olsson.

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.