Lisa Bjerre / 09.08.2018

Han digitaliserade sin redovisningsbyrå – på ett år

Procountor logo

I en ombyggd butikslokal ett stenkast från Sveavägen i centrala Stockholm sitter den auktoriserade redovisningskonsulten Eric de Bassos med en anställd. Det var ett år sedan han startade redovisningsbyrå EdB Redovisning med ambitionen att bli helt digital – på tolv månader. Så hur har det gått?

Eric de Basso, redovisningsbyrå EdB Redovisning. 

Till hösten är de sista kunderna inne i systemet. Då ska allt det här bort! säger Eric de Basso och sveper med handen mot en hylla med pärmar. Vid entrén står lådor och kassar fulla med ännu fler pärmar, som nu ska återsändas till kunderna.

Eric de Basso drev tidigare en större byrå tillsammans med en partner. Men när delägarna hade olika syn på hur snabbt en digitalisering skulle ske gick de skilda håll, och Eric de Basso startade egen byrå. En hel del kunder tog han med sig, men det är inte alla som släppts in. För närvarande har Eric de Basso en kö av företag som vill bli kunder. Ett krav för att bli kund är att bolaget är redo att börja jobba digitalt med sin redovisning.

– De som inte vill in i det digitala får söka sig vidare till en annan byrå. De kunderna lämnar jag över till någon annan som tycker det är kul att jobba med debet och kredit, säger Eric de Basso.

Alla kunder i samma system

Han har bestämt sig för att arbeta med ett och samma digitala redovisningsverktyg för alla kunder: Procountor. Anledningen är att han upplever det som smartare och enklare än andra redovisningsprogram.

– Procountor har ett nytt tänk där man lämnar debet och kredit. Det har tidigare varit så viktigt att kunna i vår bransch, men debet och kredit är bara ett trubbigt verktyg för att ta fram en differens. Den tiden är borta nu. Nu arbetar vi med avstämningslistor för att säkerställa en högre kvalitet i redovisningen. Debet och kredit är automatiserat i Procountor.

Fast pris är det som gäller för Eric de Basso sedan länge. Eftersom det tar betydligt mindre tid med automatiserad bokföring kan Eric de Basso nu lägga mer tid på att agera rådgivare och hjälpa sina kunder att förbättra lönsamheten.

– Jag kan lägga mer energi på att tolka deras siffror och stötta dem att ta korrekta beslut. Jag kan se lägen för att förhandla med leverantörer, eller varna när de bygger för stora lager. Jag blir deras ekonomiavdelning på ett annat sätt. Kunden betalar lika mycket pengar, men han får mer för pengarna, säger Eric de Basso.

Alla pärmar ska bort!” När Eric de Basso digitaliserar sina kunders redovisning åker pärmarna ut.

Hur har det varit att gå över till att jobba helt digitalt?

– Det är en rätt tuff resa. Kunden måste utbildas, och jag måste också utbilda mig i det nya systemet. Men på andra sidan tunneln ser vi effekten. Vi minskar arbetsinsatsen och får en bättre kontroll samtidigt som kunden får en bättre slutprodukt. Vi kan stötta kunden i realtid, istället för att som tidigare göra det historiskt. Det gör jävligt mycket, säger Eric de Basso.

Varför ville du genomföra din digitalisering så snabbt?

– Jag vill vara Sveriges mest digitala byrå. Och det är bättre att vara först än sist, då är du alltid steget före. Jag har gått digitalt även på bokslutssidan, på skattesidan och på lönesidan. Jag ska kunna styra redovisningen från min mobiltelefon, och varken jag eller mina kunder ska vara bundna av tid, rum och plats.

A-lag och B-lag

Eric de Basso tror att digitaliseringen inom kort kommer att skapa ett A-lag och ett B-lag bland redovisningsbyråer. De som går digitalt kommer att kunna hjälpa sina kundföretag att bli skickligare, med snabbare beslutsvägar och högre lönsamhet.

– På lång sikt finns det ingen återvändo. Inom en tioårsperiod tror jag att alla är där, säger Eric de Basso.

Hur ser framtiden ut för EdB redovisning då? Även om Eric de Basso har kölista på kunder som vill in kommer inte byrån att växa hur mycket som helst. Han har satt ett maxtak på antalet kunder.

– Jag har haft kollegor som mer eller mindre stupat i rummet, de har fått hjärtattack eller stroke. Det är inte det jag vill. Jag vill kunna leva ett normalt liv utanför arbetet, säger Eric de Basso.

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.