Lisa Bjerre / 22.05.2018

”Om fem år är all bokföring digital”

Procountor logo

Digital bokföring växer kraftigt – och revolutionerar redovisningsbranschen. Men trots att många av redovisningskonsultens gamla arbetsuppgifter är på väg att försvinna, ser Mikael Carlson, branschansvarig på Srf konsulterna, digitaliseringen som en stor möjlighet för yrkesgruppen.

Mikael Carslon

Mikael Carlson, Srf konsulterna (Foto: Malin Sydne)

”Det öppnar för nya och mer avancerade arbetsuppgifter som ger högre status åt redovisningskonsulten som yrkesroll, och mer intäkter”, säger han.

Alla i ett tåg mot digitaliseringen

Men vad är det egentligen som driver utvecklingen?

Mikael Carlson ser tre viktiga faktorer: Den första är att den digitala acceptansen i hela samhället har ökat. Den andra är att systemen är allt mer användarvänliga. Den tredje är generationsskiftet.

”Vi får nu in en yngre generation av företagare, som har vuxit upp med det digitala. Sammantaget gör detta att digital bokföring hamnar mitt på kartan”, säger Mikael Carlson.

Han beskriver läget för redovisningsbranschen idag som att den befinner sig i en tågresa:

”I tågvagnarna långt fram finns människor som redan är totalt förändrade i sitt arbetssätt. Det finns en redovisningsbyrå som satt ut sina bokhyllor på Blocket, för de har inga pärmar längre. Allt är digitalt”, berättar han.

Längre bak i tåget finns redovisningskonsulter som bara har tre-fyra år kvar att jobba innan pension, och vars kunder som befinner sig i samma situation.

”Det tar inte till sig så stor portion av de här nya processerna, utan fortsätter under slutet av sin yrkesverksamhet på det gamla sättet”, konstaterar Mikael Carlson.

Den stora gruppen sitter i mitten av tåget. Det är alla de som inser att de inte kan gå i pension med den gamla tekniken, utan behöver ta till sig det nya för att kunna fortsätta vara yrkesverksamma och konkurrenskraftiga.

För oavsett i vilken vagn du sitter kommer tåget förr eller senare att nå sin destination. Mikael Carlson ger det fem år – sedan är redovisningsbranschen helt digitaliserad.

”En del säger att det händer redan 2018 eller 2019. Det tror inte jag. Tekniken finns där men medelåldern i branschen är relativt hög, ungefär 50 år bland redovisningskonsulter. När man blir äldre stelnar man ofta till lite i sin förändringsbenägenhet. Alla har möjlighet att bli helt digitala redan idag – men du ska också få människor att vilja ställa om.”

Automation ger möjligheter

Digitaliseringen innebär att en hel del uppgifter som tidigare har utförts av människor istället automatiseras. Ändå tycker Mikael Carlson att det är en positiv utveckling för redovisningskonsulter, eftersom det ger en möjlighet att flytta fram sin position och leverera andra saker.

”En redovisningskonsult är generellt väldigt nära sin kund och har goda ekonomikunskaper. Om jag inser att jag kan hjälpa min kund med mycket mer än att stämma av checkkrediten, då tycker kunderna också att mitt arbete är mer värt – och det blir mer lönsamt för mig”, säger han, och tillägger:

”Det är skojigare att berätta för en kund att du kan få 20.000 kronor lägre bankränta, än att ’nu stämmer din momsredovisning’.”

Att gå mot mer avancerade uppgifter är dessutom en nödvändighet för nyrekryteringen i branschen, menar Mikael Carlson.

”Unga människor har idag en högre utbildningsnivå och högre ambitioner. Man kan inte locka någon att plugga på universitetet för att sedan jobba med kontering. De vill jobba på ett annat sätt med kunderna.”

Utmaningar med digitaliseringen

Men det finns utmaningar med det nya arbetssättet: en redovisningskonsult i en digitaliserad värld behöver kunna sälja sin kunskap. Det är inte alla vana vid.

”Det har inte behövts tidigare, det är vanligt med långa kundrelationer och du måste inte sälja in till någon att du även ska göra en inkomstdeklaration åt dem. Men nu flyttar enkla uppgifter som man har kunnat få intäkter på tidigare, någon annanstans och automatiseras. Då behöver jag som redovisningskonsult berätta för kunden att jag kan göra något annat istället”, konstaterar Mikael Carlson.

När redovisningskonsulter börjar sälja sin kunskap mer än själva redovisningsarbetet finns det samtidigt ofta en fördel i att vara äldre.

”Ska man vara rådgivare är det bra att ha stor erfarenhet av vad som händer i olika situationer. Det är ibland lättare för mig som är 58 att berätta när du ska ha ett dotterbolag för annars händer A, B och C, än det är för någon som är 20 år gammal och som inte har varit med om det tidigare”, säger Mikael Carlson.

Med Procountor digitaliserar du redovisningsbyrån! Med hjälp av vårt molnbaserade bokföringsprogram Procountor kan du sköta om alla viktiga ekonomistyrningsrutiner – var och när som helst. Läs mera om bokföring online.

Hur ser digital bokföring ut? Prova gratis på Procountor!

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.