Lisa Bjerre / 08.05.2019

Svårt hitta nytt jobb efter 40 – här är nätverket som stöttar

Att bli diskriminerad för sin ålder kan vara ett hårt slag – det vet Patrik Gustafsson, som driver nätverket AddAge som samlar erfaren kompetens i åldern 45+. Nu lyfter han fram fördelarna med äldre arbetskraft.
– När konjunkturen svänger är det en trygghet att ha personal som varit med om motgångar förr, säger han.

Åldersdiskrimineringen i arbetslivet kryper allt längre ner i åldrarna – enligt en studie vid Linnéuniversitetet väljs människor bort redan i 40-årsåldern. Patrik Gustafsson driver nätverket AddAge som arbetar för att hjälpa människor som är över 45 år att få nytt jobb.

– Dagens idealrekryt är 32 år gammal med dubbla examen, har jobbat 15 år som chef och har en begynnande infertilitet, säger han och konstaterar:

– Den personen finns inte.

Egna erfarenheter 

Att åldersdiskriminering är ett faktum lärde sig Patrik Gustafsson den hårda vägen. 2014 blev han uppsagd från sitt arbete som analyschef och startade eget. När företaget inte lyfte började han söka jobb istället. Han sökte anställningar på samma nivå som han tidigare arbetat, men fick inget napp. Då sökte han jobb på nivån under, men fortfarande utan resultat.

– Efter elva månader satt jag på psykakuten och tyckte att jag var världens sämsta person. Men när jag grät och började prata med en läkare slog det mig att det kan väl inte bara vara jag som har upplevt det här?

Patrik Gustafsson började bygga upp det nätverk han själv saknade. Resultatet, nätverket AddAge, riktar sig till kvalificerad arbetskraft i åldersgruppen 45+ och erbjuder gemenskap, rådgivning, jobbtips och stöd via coach – kring bland annat hur man bygger sin profil på LinkedIn och förbättrar sitt CV.
Dessutom arbetar AddAge med rekrytering. Under drygt ett år har de byggt upp en CV-databas med 1.150 erfarna kandidater och erbjuder nu företag hjälp att hitta och matcha rätt kompetens. Och det finns ett intresse för erfaren kompetens och att rekrytera äldre.

– Företag är jättenyfikna och intresserade av vad vi gör, säger Patrik Gustafsson.

Hans teori är att undvikande av risk är en anledning till den diskriminering som sker vid rekrytering. För att minimera sin risk sållar rekryteringsfirmorna bort sökande som inte upplevs vara säkra kort – exempelvis personer som ses som för unga, för gamla eller har ett utländskt namn.

– Annars är risken att rekryteraren erbjuder kandidaten till arbetsgivaren och får tillbaka ett nej. Då har man lagt ner tid på en kandidat som inte gick igenom, säger Patrik Gustafsson.

Vid en del rekrytering anses ålder och erfarenhet tvärtom vara en fördel. Det gäller exempelvis vid chefsrekrytering, så kallad executive search, då man gärna vill få in någon med tidigare erfarenhet av samma roll.

– Detsamma gäller vid interimsrekrytering och när man ska anlita en konsult som säljer sin specifika kunskap. Men samma personer som är eftertraktade där kan helt filtreras bort vid en vanlig rekrytering, säger Patrik Gustafsson.

Samtidigt är det förstås många 40plussare som får jobb. Ofta har de som anställs redan ett jobb – risken att bli diskriminerad ökar om man säger upp sig utan en ny anställning, erfar Patrik Gustafsson.

– Vi har många fördomar om personer som inte har något jobb, och tänker att det finns kanske en anledning till att de är utan jobb. Därför är vårt råd att sitta still i båten och söka jobb medan man har en anställning. Då är möjligheten att byta 100 gånger större än om du söker jobb när du är arbetslös, säger han.

Varför ska man då anställa en 40plussare? Anledningarna är många, anser Patrik Gustafsson. Erfarna personer är ofta bra på experimentell innovation – att testa sig fram till nya lösningar. De har färre sjukdagar än yngre och har ofta kommit ur den värsta VAB-perioden. De har också en kortare startsträcka när de börjar på ett nytt jobb och stannar längre på arbetsplatsen.

Men det viktigaste tycker Patrik Gustafsson är att de har varit med om motgångar och katastrofer.

– Motgångar bygger kompetens. Det är en trygghet att ha personal som varit med när det krisat. Det kräver kreativitet och jävlar anamma. För det går upp och ner hela tiden i näringslivet när konjunkturen svänger, säger Patrik Gustafsson.

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.