Lisa Bjerre / 16.04.2018

Våga växa – så gör du när du ska anställa

Accountor Finago guide: 8 goda råd till dig som vill anställa

Har du för mycket att göra och funderar på att anställa din första personal? Förbered dig väl – för det tar tid att gå från företagare till företagsledare. Och missa inte växastödet.

– Att anställa är alltid ett stort steg, konstaterar Birgitta Blanck, rådgivare vid Nyföretagarcentrum, som också driver en redovisningsbyrå med två anställda.

Hur vet man då att det är rätt tid att växa från en till två?

– När du har för mycket att göra, svarar Birgitta Blanck med ett skratt.

Men även om det kan verka vettigt att anställa när beläggningen är hög, är det kanske ändå inte rätt tidpunkt. För när du har mycket att göra finns troligen inte tiden att ta emot och lära upp en anställd.

– Du ska sköta ditt jobb, lära upp den nya och samtidigt dra in fler kunder. Det kan bli en ganska ordentlig kollision, säger Birgitta Blanck.

Lösningen är framförhållning: att anställa under en lugnare period då det är möjligt att sätta av tid. Om exempelvis våren brukar vara tung, se då till att ha en person inne 1 november, råder Birgitta Blanck.

Givetvis ska man också göra en ekonomisk kalkyl innan man anställer. Räkna inte bara på hur mycket den anställde kommer att kosta och hur mycket företaget behöver dra in för att täcka det. Räkna också på hur mycket tid du frigör för dig själv – i början blir det kanske tvärtom.

Det är också viktigt att fundera på vilken kompetens och vilken personlighet du behöver få in i företaget. Kanske behövs det någon som kompletterar dig själv, är du ett yrväder kanske du ska anställa någon som är mer lugn och analytisk.

– Ju mindre företaget är, desto viktigare är personen som kommer in. Personkemin ska stämma, säger Birgitta Blanck.

Felrekrytering en vanlig miss

Att rekrytera fel person är det vanligaste misstaget som görs när man anställer för första gången, berättar Birgitta Blanck. Anledningen brukar vara att företagaren inte har gjort en tillräcklig analys av vem man söker, och vilka uppgifter man behöver hjälp med.

– Det är inte helt ovanligt att vilja behålla uppgifter som man själv tycker är roliga att utföra, även om man inte är bra på dem, säger Birgitta Blanck.

Hon rekommenderar därför företagare att göra en SWOT-analys runt situationen. Gärna tillsammans med någon du litar på, som vågar vara ärlig och som du kan bolla frågorna med.

En annan viktig fråga att fundera över är hur stort tjänsteutrymme man ska erbjuda. Det bästa är ofta att börja med en deltidsanställning och att sedan låta den växa.

– Kan man öka upp successivt är det utmärkt. För det är ett jättekliv att gå från en till två, och ofta ganska svårt, säger Birgitta Blanck.

Du behöver dock vara tydlig gentemot den anställde med när tjänsten förväntas att bli större – och sedan hålla det löftet.

Det är också viktigt att läsa in sig på vilka skyldigheter som finns när företaget anställer personal. Praktiska frågor som försäkringar, friskvård, semester, röda dagar och övertid behöver tänkas igenom innan anställningen börjar. Och kraven på arbetsmiljö ökar, så du behöver se över dina lokaler.

Det händer någonting när du anställer, konstaterar Birgitta Blanck – din egen roll förändras.

– Du går från företagare till företagsledare. Och det behöver man förbereda sig inför.

När beslutet att anställa väl är fattat rekommenderar Birgitta Blanck att utnyttja möjligheten att börja med en provanställning. Då behöver du inte vara så orolig över felrekrytering, och både du och den anställde får utrymme att prova på.

Fungerar det inte är det bäst att avsluta anställningen snabbt.

– Då kan både du och den andre personen gå vidare med så lite skada som möjligt.

Anställ billigare med växastödet

Sedan årsskiftet kan så gott som alla svenska enmansföretag utnyttja det så kallade växastödet. Det gör det billigare att anställa, förutsatt att vissa krav är uppfyllda. Bland annat ska den anställde arbeta minst 20 timmar i veckan och minst tre månader i följd.

Stödet innebär kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter under ett år, för den först anställde i firman, Sänkningen gäller för en lön upp till 25.000 kronor och du får inte anställa någon närstående.

– Du måste noga kolla vad som gäller för växastödet, eftersom det görs en prövning när du söker, råder Birgitta Blanck.

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.