Lisa Bjerre / 06.11.2018

Håll koll på skattegranskningarna – hårdare krav vid självrättelse

Från 1 augusti gäller nya regler för skattetillägg vid rättelse av inkomstdeklaration på eget initiativ. För redovisningskonsulter blir det viktigt att hålla koll på Skatteverkets granskningar – och informera kunderna.

En privatperson eller ett företag som har betalat för lite skatt riskerar att drabbas av antingen skattetillägg upp till 40 procent av summan, eller anmälas för skattebrott. Vid fällande dom är påföljden böter eller fängelse upp till 6 år. Anledningen till att skatten blivit för låg kan vara att man har gjort för höga avdrag, underlåtit att ta upp inkomster, mörkat kapital som finns utomlands eller helt enkelt att man har gjort fel av misstag.

– Det här kan man slippa om man gör en självrättelse. Det innebär att man på eget initiativ talar om för Skatteverket att det har blivit fel i inkomstdeklarationen, förklarar redovisningsexperten Peter Berg som driver ekonomibloggen consultjourney.com.

Deadline: två månader

Tidigare har det varit möjligt att göra rättelsen av inkomstdeklarationen inom sex år efter inkomståret. När man själv anmält felet har man sluppit både skattetillägg och brottsanmälan.

Men från 1 augusti har spelreglerna ändrats. Skatteverket kommer framöver att informera om generella kontroller på specifika områden. Den som vill göra en självrättelse inom området i fråga har två månader på sig efter att information om kontrollen har gått ut. Sedan är det för sent att slippa påföljder.

– Missar man deadline finns det alltså risk att drabbas av skattetillägg eller bli anmäld för skattebrott, konstaterar Peter Berg.

Informationen om de generella kontrollerna publiceras på Skatteverkets hemsida, där det finns en sektion för företag och en för privatpersoner.

Peter Berg råder redovisningskonsulter att bevaka alla nyheter som dyker upp där.

– Dessa sidor kommer att bli viktiga. Ett tips till rådgivare är att prenumerera på RSS-feeden på sidorna så att de är på hugget och kan hjälpa sina kunder.

Redovisningskonsulter bör erbjuda sin hjälp

En redovisningskonsult har ofta så många kunder att det alltid är någon som berörs av en generell kontroll. Därför är det bra om konsulter går ut med information och erbjuder sin hjälp.

– Man kan säga till kunderna att ”finns det något som du inte har berättat för mig som rör det här området – då är det dags att göra det nu”. Och understryka att man behöver agera snabbt, säger Peter Berg.

Många känner till att man kan få skattetillägg, berättar han. Men att man kan bli dömd för skattebrott är det inte lika många som vet.

– Fängelse är förstås otäckast. Men även böter för skattebrott tror jag många tycker vore ganska obehagligt att få i sina register, säger Peter Berg.

Även efter ändringen kan Skatteverket fortfarande komma att göra den gamla sortens generella kontroller. Dessa kommer inte att komma upp på listan på myndighetens hemsida och då triggas inte begränsningen i självrättelse.

Läs tidigare expertintervjuer med Peter Berg:

Nya skatteregler för företag

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.