Lisa Bjerre / 21.02.2020

Hon gick från noll till åtta anställda i byrån

För snart fyra år sedan startade Ulla Cederlund eget företag – igen. Hon visste redan från början att hon ville växa och anställa. Efter ett halvår gjorde hon sin första rekrytering, efter två år var de fem och nu har firman åtta anställda.

– Jag tycker inte att jag har tagit någon särskilt stor risk. Det har underlättat att de första nyanställda kunde börja jobba på deltid, och så har uppdraget vuxit i takt med att vi har tagit in nya kunder, säger Ulla Cederlund, som driver redovisningsbyrån True Value.

Sitt första företag startade hon redan 2012 tillsammans med två kollegor. Att de var tre gjorde det lättare att våga ta steget att anställa första gången. Byrån växte till 15 personer men sedan flyttade Ulla Cederlund till en annan stad – och valde då att starta ett nytt företag på egen hand där.

Att hon fick ta med sig sin kundstock gjorde att Ulla Cederlund hade ett bra läge redan från start och snabbt kunde växa.

– Tack vare att vi jobbar digitalt var det möjligt för mig att ta med mig mina kunder. Vi behöver inte skicka material fysiskt utan allt finns tillgängligt i molnet, förklarar hon.

Personlighet viktigare än meriter

Ulla Cederlunds första anställning skedde på rekommendation. Den nyanställda var rutinerad, självgående och breddade företagets tjänsteutbud.

– Där hade jag tur. Det är väldigt känsligt att det blir rätt med den första anställda. Och jag fick verkligen en lyckoträff, det klickade mellan oss och hon är väldigt erfaren.

Den byrå Ulla Cederlund drev tidigare hade hög personalomsättning. När ledningen satte sig ner och analyserade orsakerna till det fann de att anledningen var att de tittade på fel saker vid rekrytering.

– Vi fokuserade för mycket på vad personen hade gjort innan, vi ville gärna anställa personer som hade arbetat på prestigebyråer. Nu tycker jag att man mer ska lita på magkänslan och att det känns som rätt person som fungerar i gruppen. Det är viktigare vem det är, än vad de har gjort, säger hon.

För Ulla Cederlund var det aldrig ett alternativ att fortsätta som ensamföretagare – kollegor är viktigt.

Därför är det också viktigt att man trivs tillsammans, tycker hon.

– En anställd ska förstås ha kunskapen och erfarenheten. Men man ska också trivas med att tillbringa största delen av vardagen med varandra. Nu har Ulla Cederlund precis anställt sin åttonde personal. De tre första var alla erfarna och kunde i princip komma igång och jobba direkt. Den fjärde som anställdes var utbildad men oerfaren. – Då kände jag att nu har jag fått utrymme att ta in även mindre erfarna, och lära upp en ny person från grunden.

Våga anställa när känslan är rätt

Ulla Cederlund tycker att man självklart ska planera, men att man också ska våga vara lite spontan när man anställer och inte låsa sig för mycket vid sina planer.

– Man ska inte vara rädd för att anställa när det känns rätt, och när man hittar en person som man tror på.

Det blir enklare att våga testa om man använder sig av möjligheten att erbjuda provanställning det första halvåret. Då kan man både prova på att den anställda fungerar och se hur personen själv trivs.Att hennes rekryteringar har blivit lyckade tror hon också beror på motiverande arbetsuppgifter, delaktighet och att företaget sitter i trevliga lokaler.

Kontorshunden på True Value

– Vi satsar mycket på arbetsmiljön. Och vi har en liten kontorshund som lättar upp stämningen. Det är viktigt att trivas – och trivs man själv är det större chans att andra också trivs. Det gäller att vara lite flexibel, att ge och ta. Vi är alla människor, oavsett om man driver företag eller är medarbetare. Det ska vara mänskligt, säger Ulla

Läs till näst

Våga växa – så gör du när du ska anställa

Lisa Bjerre

Lisa Bjerre är en erfaren journalist som har skrivit om digitalisering, IT och ekonomi sedan slutet av 90-talet för en rad svenska medier.