Home » Nytt inom redovisning 2024

Nytt inom redovisning 2024

Nytt inom redovisning 2024

Vi har spännande nyheter inom redovisning 2024 att dela med oss av! I detta blogginlägg får du en kort sammanfattning av de senaste nytt inom redovisning. Missa inte vår inbjudan till ett kostnadsfritt webinar den 27 augusti 2024, där vi går igenom allt i detalj.

BFL Bokföringslagen – Beslutade nyheter

Äntligen fick vi moderniserade arkiveringsregler 1 juli 2024. Du får välja om du vill arkivera på papper eller elektroniskt, men när du överför från en form till en annan form behöver du inte längre spara räkenskapsmaterial i ursprunglig form. Om den ursprungliga formen är pappersfaktura eller papperskvitto så får du därmed makulera direkt efter en säker överföring till digital form, och tvärtom.

Se webbinariet från 26 april 2024 om du inte redan har gjort det, och läs blogginlägget om digitalisering av papperskvitton från 1 mars 2024!

ÅRL Årsredovisningslagen – Beslutade nyheter

Den 1 januari 2023 började nya regler om årsredovisningar i bostadsrättsföreningar att gälla, men nu under 2024 är första året vi tillämpar reglerna.

Se webbinariet från 27 februari 2024 om du inte redan har gjort det, och läs blogginlägget från 11 februari 2024!

Den 1 juli infördes två EU-direktiv i svensk rätt, nämligen redovisning av hållbarhetsrapportering och utökad information om könsfördelning i ledningen i noterade bolag. Dessutom ska årsredovisningen dateras, förutom de gamla reglerna om att respektive underskrift ska dateras. Eget kapital har fått en ny uppställningsform för bland annat stiftelser, samfälligheter och ideella föreningar. Finansiella skulder som redovisas enligt IFRS 9 i koncernredovisningen får nu redovisas på samma sätt även i årsredovisningarna från företagen i koncernen.

ÅRL – Förslag

Försenade årsredovisningar, sanktioner: Utredningen om översyn av Ekobrottsmyndigheten ska bland många andra saker titta på frågan om försenade årsredovisningar. Ska de sanktioneras med förseningsavgifter i framtiden i stället för straffrättsligt som bokföringsbrott?

Obligatorisk digital inlämning: I ett delbetänkandet Digital ingivning av årsredovisningar föreslås att det ska bli obligatoriskt från 2026 för aktiebolag att lämna in årsredovisningar digitalt, annars blir det förseningsavgift.

Förseningsavgifter: I slutbetänkandet Bolag och brott (SOU 2023:34) finns förslag om höjningar av förseningsavgifter för privata aktiebolag till 7 500 kr första och andra gången och 15 000 kr tredje gången, med dubbelt så höga avgifter för publika aktiebolag. 2025 ska höjningarna börja gälla.

Ekonomiska föreningar, inlämning: I slutbetänkandet Bolag och brott finns också förslag om ekonomiska föreningar. Samtliga ekonomiska föreningar ska lämna in årsredovisningar till Bolagsverket, inte som i dag bara större ekonomiska föreningar. Förseningsavgifter ska införas för ekonomiska föreningar, på samma nivåer som för aktiebolag. 2025 ska ändringarna börja gälla.

IL Inkomstskattelagen

Varulager och inventarier: Enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut behöver inte inventera, värdera och redovisa varulagret om värdet är högst 5 000 kr. De får också göra direktavskrivning av hela det återstående värdet om underlaget för räkenskapsenliga avskrivningar är högst 5 000 kr.

Regeringen har remitterat ett förslag till höjning av beloppsgränserna 2025 både för varulager och inventarier. Om förslaget leder till beslut blir gränserna i bägge fallen i stället högst 29 400 kr för 2025. Därefter uppdateras gränserna varje år med inflationen.

Bokföringsnämnden kommer att behöva uppdatera K1 ENV – Enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut (BFNAR 2006:1) om förslaget blir beslutat.

Räntefördelning: Näringsidkare (fysiska personer som driver enskild näringsverksamhet eller är delägare i handelsbolag) med positivt kapitalunderlag högre än 50 000 kr får göra positiv räntefördelning. Har näringsidkaren negativt kapitalunderlag högre än 50 000 kr ska negativ räntefördelning göras.

Regeringen har remitterat ett förslag att sänka beloppsgränsen för positiv räntefördelning till 0 kr och höja gränsen för negativ räntefördelning till 500 000 kr 2025.

Om förslaget leder till beslut så påverkar det inte K1 ENV. Räntefördelning ska inte bokföras utan hanteras helt och hållet i den privata inkomstdeklarationen.

Skattereduktion för investeringar: Lagen om skattereduktion för investeringar i inventarier som anskaffas år 2021 upphör att gälla den 31 december 2024. Då ska alla som kan använda skattereduktionen också ha utnyttjat den och lagen behövs inte längre.

BFN Bokföringsnämnden

Bostadsrättsföreningar (BRF): Under 2024 tillämpar vi för första gången de nya reglerna för BRF i ÅRL. Det gör vi genom att tillämpa en tillfällig vägledning från BFN (BFNAR 2023:1) i kombination med K2 ÅR eller K3.

Se webbinariet från 27 februari 2024 om du inte redan har gjort det, och läs blogginlägget från 11 februari 2024!

Vägledningen Bokföring: I juni remitterade BFN ett förslag till uppdatering av vägledningen av framför allt reglerna om arkivering av räkenskapsmaterial. Planen är att fatta beslut i september 2024 för tillämpning från beslutsdagen. Under 2025 fortsätter arbetet med att i en andra etapp uppdatera övriga områden i vägledningen.

Senarelagd bokföring: Som svar på fråga från Ekobrottsmyndigheten (EBM) har BFN uttalat att företag som inte har upprättat bokföring för en tidigare period förlorar rätten att senarelägga bokföringen för nästa period. Möjligheterna till senareläggning av bokföring regleras i vägledningen Bokföring.

Årsredovisningar: K-reglerna om årsredovisningar är under total översyn. Det gäller K2 ÅR – Årsredovisning i mindre företag (BFNAR 2016:10) och K3 – Årsredovisning och koncernredovisning (BFNAR 2012:1). Planen är att fatta beslut i december 2024 för tillämpning från 2026.

Årsbokslut: K-reglerna om årsbokslut behöver också ses över. När ändringarna av K2 ÅR har beslutats blir det följdändringar i K2 ÅB – Årsbokslut (BFNAR 2017:3).

Om förslagen till ändrade beloppsgränser för varulager och inventarier i IL från 2025 leder till beslut så kommer K1 ENV att behöva följdändras. Ett alternativ är att K1 ENV får en total översyn. K1 ENV är det äldsta K-regelverket i dagsläget.

Omställningsstöd: Ersättning för kostnader i samband med omställningsstöd redovisas som övriga rörelseintäkter.

Tilläggsskatter: K3 saknar regler om redovisning av de nya tilläggsskatterna. Berörda företag hänvisas till IFRS i väntan på eventuella kompletterande regler från BFN.

Rättsfall: Högsta domstolen har avgjort två fall efter att ha rådfrågat BFN, om avsättningar respektive nettoförsäljningsvärde i varulager.

RFR Rådet för hållbarhets- och finansiell rådgivning

Årsuppdateringarna av RFR 1 Kompletterande redovisningsregler för koncerner 2024 och RFR 2 Redovisning för juridiska personer har kommit för 2024.

FAR

Årsuppdateringen till 2024 av RedR 1 Årsredovisning i aktiebolag för K3 innehåller bland annat förtydliganden om vilka skatter som ska redovisas under aktuell skatt respektive övriga skulder. I K2 ÅR redovisar vi däremot alla skatter och avgifter gemensamt under övriga fordringar eller skatteskulder.

Dessutom har RedR 2 om kontrollbalansräkning och RedR 3 om ställda säkerheter uppdaterats till 2024. Övriga RedR och RedU har inte uppdaterats i år.

I juni 2024 antog FARs styrelse en ny rekommendation, RedR 10 om redovisning av ersättningsfonder.

BAS

Årsuppdateringen till BAS 2024 kom i januari 2024, i form av kontotabeller och stödlitteraturen Bokföringsboken och Bokslutsboken.

I mars kom stödlitteraturen även ut som e-böcker. Det har tagits emot väl och kanske är i år sista gången vi ser årsuppdaterade tryckta böcker.

Se webbinariet från 24 maj 2024 om du inte redan har gjort det, och läs om BAS 2024 i blogginlägget från 15 maj 2024!

I juni 2024 kom årsuppdateringarna från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Kommun-Bas 2025 och Region-Bas 2025.

Välkommen till vårt webinar

Vi berättar mer om årets redovisningsnyheter i ett kostnadsfritt webinar den 27 augusti 2024. Välkommen att anmäla dig!